flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський окружний адміністративний суд працює в умовах кадрового дефіциту та надмірного навантаження на суддів та працівників апарату.

02 листопада 2022, 19:40

   Згідно із статистичними даними за період січень-жовтень 2022 року у Рівненському окружному адміністративному суді перебувало на розгляді 52663 справ та матеріалів, з них надійшло протягом вказаного періоду 44952. З урахуванням того, що у вказаний проміжок часу фактично здійснювали  правосуддя лише 13 суддів,  кількість справ та матеріалів, які надійшли на розгляд одному судді склала  3457.  

   Відповідно, за цей період кожен суддя мав у своєму провадженні більше ніж 4000 справ та матеріалівНа сьогоднішній день цей показник продовжує стрімко зростати, так як щоденно працівниками апарату суду реєструється близько 800 судових справ і одному судді надходить більше ніж 60.

   З метою забезпечення можливості своєчасної реєстрації справ що надійшли до суду протягом дня, керівником апарату прийнято рішення про проведення реєстрації справ поза межами робочого часу, після закінчення робочого дня.

  Зборами суддів Рівненського окружного адміністративного суду констатовано, що  нормативний час розгляду справ, які вже надійшли на адресу суду, перевищує середній показник по Україні більше ніж в п’ять разів  /за розрахунками Державної судової адміністрації на підставі статистичної звітності суду за перше півріччя 2022 року/.

   З огляду на таку ситуацію збори суддів Рівненського окружного адміністративного суду вирішили звернутися до Голови Верховного Суду за невідкладним вирішенням питання щодо збільшення штату суду та/або відрядження суддів з інших регіонів, як з метою недопущення порушення прав громадян на своєчасний судовий захист, так і задля врегулювання рівня навантаження на суддів і працівників апарату суду. При цьому,  суд вживає всіх можливих заходів для організації належної роботи суду в таких умовах. 

  Ураховуючи викладене, просимо з розумінням ставитися до зазначеної проблеми, сподіваючись на те, що уповноважені органи найближчим часом зможуть вжити заходів задля врегулювання рівня навантаження на суддів і працівників апарату суду.