flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар TAIEX Роль суддів у справах щодо надання притулку

12 грудня 2017, 08:18

Голова Рівненського окружного адміністративного суду Людмила Аркадіївна Жуковська 7-8 грудня 2017 року у м. Києві взяла участь у семінарі з питань вивчення досвіду європейських країн у сфері застосування суддями національних та міжнародних стандартів при розгляді справ щодо надання притулку, організованому Вищим адміністративним судом України та Європейською Комісією в рамках інструмента інституційної розбудови TAIEX.

Метою заходу був обмін кращим досвідом держав-членів Європейського Союзу та України в застосуванні міжнародних і європейських стандартів розгляду справ, пов’язаних із наданням притулку.

Семінар входить до контексту Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у частині зобов’язання щодо співпраці з питань міграції та надання притулку, а саме започаткування багатостороннього діалогу щодо питань, пов’язаних із наданням притулку та питань, що стосуються практичної імплементації Конвенції ООН про статус біженців 1951 р. і Протоколу щодо статусу біженців 1967 р., інших міжнародних документів.

У ході семінару експерти з різних держав-членів Європейського Союзу поділилися своїми досвідом і знаннями щодо застосовуваних стандартів у справах, пов’язаних із наданням притулку, зокрема в співвідношенні з Конвенцією ООН про статус біженців, Європейською конвенцією про права людини та практикою Європейського суду з прав людини. Визначили роль суддів у забезпеченні прав і захисту: права на доступ до території, процедури надання притулку, інформація та безоплатна правова допомога для біженців і шукачів притулку, та захист осіб, що не відповідають визначенню поняття “біженець”. Розглянули стандарти поводження з неповнолітніми без супроводу та вразливими категоріями шукачів притулку та інше.

Присутні на семінарі мали можливість висловити свої думки, дискутувати, обмінятися досвідом.