flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації

19 серпня 2021, 16:32

   Рівненський окружний адміністративний суд спростовує безпідставні та упереджені твердження, розміщені у соціальних мережах, щодо неналежної організації діяльності суду.

Вважаємо поширену інформацію маніпуляціями, спрямованими на дискредитацію суду та авторитету судової влади в цілому.

Виконання робіт по реконструкції будівлі Рівненського окружного адміністративного суду розпочато в 2012 році відповідно до проектно-кошторисної документації, виготовленої Державним підприємством «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя». Проте, у зв’язку із відсутністю належного бюджетного фінансування, підрядною організацією були проведені лише окремі загальнобудівельні роботи по першій черзі будівництва, відповідність обсягів і якості виконання яких засвідчено Департаментом з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації як організацією, відповідальною за технічний нагляд за виконанням робіт на об’єкті будівництва.

За підсумками процедури відкритих торгів, з 14.11.2016 виконання робіт по реконструкції будівлі суду продовжила Приватна виробничо-комерційна фірма «Фіалка» на підставі Договору підряду №73 від 14.11.2016 року, оприлюдненого в системі Prozorro у порядку, встановленому законодавством про публічні закупівлі. За результатами проведення значного обсягу будівельно-монтажних робіт та на підставі сертифіката серії РВ №162190530060, виданого Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради, частину будівлі суду (І чергу) введено в експлуатацію, починаючи з 22.02.2019. Відповідність якості та обсягів виконаних підрядником робіт підтверджено організаціями, відповідальними за здійснення авторського та технічного наглядів за виконанням будівельних робіт на об’єкті.

За результатами процедури відкритих торгів, на підставі Договору підряду №152-19 від 27.12.2019 Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма Опорядрембуд» продовжено  виконання будівельних робіт по реконструкції ІІ та ІІІ черг будівлі Рівненського окружного адміністративного суду, частково проведені роботи з реконструкції ІІ черги будівлі. Проте, протягом 2020-2021 років коштів на проведення робіт з Державного бюджету України взагалі виділено не було.

Разом з тим, на розміщених у соціальних мережах фото відображено наслідки аварії, що трапилась у системах централізованого опалення та вентиляції суду 18.01.2021, а не результати реконструкції будівлі суду.

Щодо тверджень про відсутність поштових марок і конвертів для відправки службової кореспонденції суду повідомляємо, що закупівля Рівненським окружним адміністративним судом вказаних вище товарів проводиться відповідно до затверджених Державною судовою адміністрацією України кошторисних призначень на 2021 рік та з урахуванням наявного фінансування.

При цьому, інформація щодо тимчасової відсутності у суді поштових марок та/або конвертів невідкладно оприлюднюється на офіційному вебсайті суду.

Станом на 19.08.2021, за наслідками проведених публічних закупівель Рівненським окружним адміністративним судом придбано у достатньому обсязі поштові марки та конверти, а тому відправка службової кореспонденції суду здійснюється у порядку та строки, встановленні чинним законодавством. Інформація щодо проведених судом публічних закупівель розміщена в системі Prozorro та знаходиться у вільному доступі.

Крім того, звертаємо увагу громадських діячів та учасників судового процесу, що згідно з положеннями статті 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», виключно голова місцевого суду, за його відсутності – заступник голови суду, представляє суд як орган державної влади у відносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами. Зазначене є складовою адміністративних повноважень вказаних посадових осіб.

Інформація щодо часу та днів тижня, у які проводиться особистий прийом громадян головою і заступником голови Рівненського окружного адміністративного суду, а також особами, які обіймають в суді керівні посади держаної служби, оприлюднена на офіційному вебсайті суду.

Водночас, проведення особистого прийому громадян суддями Рівненського окружного адміністративного суду законодавством не передбачено та фактично не здійснюється.

Доводимо до відома громадськості, що за 2020 рік до Рівненського окружного адміністративного суду надійшло 10894 справ та матеріалів, у той час як станом на 01.08.2021 надійшло 12042 справ та матеріалів (тобто, за 7 місяців поточного року - 110% від минулорічного показника).

Незважаючи на надмірне навантаження на суддів та працівників апарату суду протягом 2020-2021 років, недостатність кадрів і фінансування діяльності суду, Рівненський окружний адміністративний суд забезпечує здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Інформація щодо показників діяльності суду за липень 2021 року розміщена за посиланням 👉 https://adm.rv.court.gov.ua/sud1770/pres-centr/news/1162082/

Окремо звертаємо увагу на те, що оприлюднення будь-яких відомостей щодо роботи суду, які не відповідають офіційній інформації чи отримані з неофіційних джерел, є неприпустимим. 

Поширення такої інформації з метою втручання у здійснення правосуддя, впливу на суд або суддів, прояви неповаги до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і розповсюдження такої інформації усно, письмово або в інший спосіб  з метою дискредитації суду або впливу на його безсторонність, а також заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Пресслужба  Рівненського окружного адміністративного суду