flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовка секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів

30 вересня 2021, 16:15

      20-24 вересня 2021 року, з метою підвищення кваліфікації, секретарі судового засідання Рівненського окружного адміністративного суду Надія Минько, Ольга Морозюк, Олександра Гоц, Катерина Сищук пройшли підготовку для секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів, організовану Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України в онлайн додатку ZOOM.

      У ході навчання вивчили порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців системи правосуддя та методичні рекомендації щодо порядку проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань, концепція побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, роботу в ЄСІТС: модулі “Електронний суд”, “Електронне діловодство”, “Фіксація судового засідання технічними засобами”; порядок роботи з технічними засобами відеозапису ходу  та результатів процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції під час судового засідання та протокольну форму фіксації судового процесу у випадках неможливості фіксування за допомогою технічних засобів. 

      Звернули увагу на особливості застосування у судовій системі законів України “Про звернення громадян” та “Про доступ до публічної інформації”. Вивчили інструкцію з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, обговорили проблемні питання та розмежування звернень і запитів відповідно до  Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

       Детально зупинилися на обговоренні питань щодо підготовчої частини судового засідання: перевірки явки в судове засідання, виведення свідків із зали суду; правил ведення журналів судових засідань, процесуальних вимог до ведення протоколу судового засідання. Вивчили специфіку складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії в різних видах судочинства. Визначили права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі та інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах, виклик в судове засідання осіб, які проживають на непідконтрольній Україні території, вручення їм копій рішень.

       Вивчили особливості реєстрації в обліково-інформаційних картках справ у разі роз’єднання однієї чи декількох, поєднаних в одне провадження, позовних вимог, у разі об’єднання справ в одну. Порядок роботи з документами, що містять конфіденційну інформацію, яка знаходиться у володінні держави. Надання інформації учасникам судового розгляду по справі та стороннім особам при зверненні особисто і по телефону. Прийняття та передача документів після розгляду справи та порядок роботи з речовими доказами.

       Учасники підготовки обговорили особливості адміністративної юрисдикції та підсудності адміністративних справ, відкриття провадження в адміністративній справі та підготовки її до розгляду, питання доказування у судовому процесі, питання щодо впливу на суд та способів захисту незалежності судової влади та організації комунікаційних процесів під час розгляду резонансних справ, побудови ефективної комунікаційної стратегії, труднощів українського правопису при складанні судових документів.

        Окрему увагу приділили обговоренню питань етики працівників апаратів судів, психології діяльності працівників апаратів судів, засвоїли навички надання  домедичної  допомоги  працівниками  апарату  суду, порядок дій працівників апарату суду у надзвичайних ситуаціях.