flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення до громадськості з приводу надмірного навантаження!

17 січня 2022, 13:49

   Шановна громадо!

   З огляду на те, що впродовж останнього часу почастішали випадки звернень громадян – учасників процесу на предмет прискорення розгляду тієї чи іншої справи, хочемо довести до відома громадськості наступне. 

  Згідно із 👉статистичними звітними даними у 2021 році суддями Рівненського окружного адміністративного суду розглянуто 19389 справ і матеріалів. При цьому, надійшло у звітному році 20709 справ і матеріалів.

   Середньомісячна кількість справ і матеріалів розглянута одним суддею склала - 204, а середньомісячна кількість справ і матеріалів, які надійшли до одного судді - 226.

   Це означає, що один суддя Рівненського окружного адміністративного суду щодня розглядає і вирішує приблизно 10 справ і матеріалів!

   При цьому, окрім вирішення спорів по суті з проведенням судового засідання, чи без, суддя ще повинен перевірити на відповідність вимогам КАС України ті справи і матеріали, які надійшли, і вирішити питання стосовно  їх прийняття до провадження.

   Очевидно, що таке навантаження на одного суддю є вкрай непомірним і усі судді працюють на межі своїх можливостей та в позаробочий час. 

   В 2021 році в Рівненському окружному адміністративному суді фактично здійснювало правосуддя 11 суддів (це судді, які впродовж цілого року працювали і мали відповідні повноваження),  в той час  як за визначеним Радою суддів України нормативом така чисельність мала становити 50 суддів (і це при тому, що вказаний норматив був розрахований на 2020 рік,  виходячи з  того, що в цей період надійшло на розгляд 10608 справ, в той час як в 2021 році надійшло вдвічі більше справ!).

   Згідно з тими ж статистичними звітними даними на кінець 2021 року залишок нерозглянутих справі і матеріалів склав 6829.

   Задля того, щоб уникнути будь-яких звинувачень в упередженості, або нерівному ставленні до сторін, вирішено вказані справи розглядати в порядку календарної черговості їх надходження.

   Просимо учасників процесу поставитись із розумінням до такої ситуації та проявити толерантність.

                                                                                                                       

                                                        З повагою, судді Рівненського окружного адміністративного суду