flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Рівненського окружного адміністративного суду взяли участь у міжнародній конференції "Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання"

29 листопада 2023, 14:37

    24 листопада 2023 року у місті Львові голова Рівненського окружного адміністративного суду Сергій Борискін та суддя Андрій Сало взяли участь у Міжнародній конференції "Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання", організованій Восьмим апеляційним адміністративним судом спільно із Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів та юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка.

    На заході були присутні голова та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, голова та судді Восьмого апеляційного адміністративного суду, голови та судді окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу, голови Другого, Третього, Шостого апеляційних адміністративних судів, представники Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голова Ради суддів України, представники Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, голова Львівської обласної військової адміністрації, суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві (Республіка Польща), заступниця президента Окружного суду Амстердаму (Нідерланди) та суддя адміністративного суду Відня (Австрія).

     Метою  проведеної конференції було обговорення проблемних питань здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану.

     У ході заходу розглянули деякі аспекти юрисдикційної предметності в умовах воєнного стану, питання судового активізму (судової правотворчості) та судової стриманості як елементів адміністративної юстиції.

     Окрему увагу приділили питанням  оподаткування та публічній фінансовій політиці в умовах воєнного стану та набуття чинності Закону України "Про адміністративну процедуру": готовність публічної влади.

     Учасники конференції дізналися від судді Фінансової палати Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голови Ради Університету гуманітарних та природничих наук у Ченстохові, Кшиштофа Вінярскі про особливості процедури у польському адміністративному судочинстві.

    Суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві, Войцех Мазур розповів про дисциплінарну відповідальність суддів адміністративних судів у Польщі.

   У свою чергу суддя адміністративного суду Відня, міжнародна експертка проєкту ЄС «Право-Justice», Едіт Целлер зосередила увагу присутніх на питанні електронного судочинства та використанні  цифрових технологій у судочинстві, а заступниця президента Окружного суду Амстердаму з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, членкиня Ради суддів Нідерландів Естер де Рой – на принципах прозорості та доброчесності судової влади.

    Проведений захід такого формату заклав міцний фундамент для подальшого удосконалення правової системи України, надав можливість обміну досвідом з європейськими країнами.

    Обговорення актуальних питань здійснення адміністративного судочинства сприятиме напрацюванню єдиної судової практики із судами першої та касаційної інстанцій з метою підвищення якості правозастосування. Такі зустрічі принесуть користь як представникам судової влади,  від результату роботи яких залежить ефективний доступ громадян до правосуддя, так і науковцям вищих навчальних закладів, які активно працюють над вдосконаленням освітніх програм.