flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна науково-практична конференція «Правові колізії у застосуванні фундаментальних прав та свобод»

07 жовтня 2024, 15:58

Голова Рівненського окружного адміністративного суду Сергій Борискін 03 жовтня 2024 року взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Правові колізії у застосуванні фундаментальних прав та свобод», організованій Верховним Судом за підтримки Проєкту ЄС «PRAVO-JUSTICE ІІІ» та Програми ОБСЄ для України в рамках Проєкту "Підтримка Верховного  Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни".

Проведення заходу було ініційовано з метою  обговорення, обміну досвідом та напрацюваннями щодо актуальних питань, пов’язаних з правовими колізіями.

Зокрема, під час конференції учасники визначили правові джерела фундаментальних прав та свобод. Обговорили індивідуальні судові рішення, які суперечать або порушують фундаментальні права; національне законодавство, яке суперечить/порушує фундаментальні права, подальші конфлікти між фундаментальними правами у різних правових режимах.

Також розглянули проблеми щодо права ЄС і національних конституцій, практику ЄСПЛ, справи про вибори, співвідношення між основними свободами ЄС, європейські рекомендації щодо судочинства та доброчесності.

Проведення таких заходів неодмінно сприятиме формуванню у національній системі права єдиної судової практики. Тому застосування фундаментальних прав і свобод також має бути однаковим та відповідати міжнародним стандартам і практикам інших демократичних країн світу.