flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Рівненського окружного адміністративного суду Дмитро Петрович Зозуля 17 липня 2018 року взяв участь у прес-сніданку в м. Рівному, організованому Рівненською обласною громадською організацією Комітет виборців України.

18 липня 2018, 12:15

Темою для обговорення було прийняття нових процесуальних кодексів України, які набули чинності 15 грудня 2017 року, позитивних змін, що покращили доступ громадян до судочинства.

Микола Глотов, керівник ГО Комітет виборців України, зазначив :«Як один із позитивів цієї реформи є те, що правила трьох різних видів судочинства стали між собою дуже схожими, а це полегшує роботу як юристам та адвокатам, так і суддям.»

Суддя-спікер Рівненського апеляційного господарського суду Інна Розізнана розповіла, що новий Господарський процесуальний кодекс України є прогресивним, легким та доступним у застосуванні. Так, цікавим нововведенням є надання можливості позивачу на стадії апеляційного провадження відмови від позову, укладення мирової угоди.

Суддя Рівненського окружного адміністративного суду Дмитро Зозуля зазначив, що нові правила розгляду справ в адміністративних судах сприяли поліпшенню доступу громадян до судочинства. Для прикладу навів наступну  ситуацію: «Раніше помилково подану людиною до нас в суд позовну заяву, що мала б подаватися в Рівненський міський суд, суддя повертав людині. І вона мала б наново ходити і її подавати, знову платити судовий збір, а також займатися питаннями повернення помилково сплаченого збору. Тепер же ми, як судді, не повертаємо помилково подані заяви, якщо правильно обраний вид судочинства. Ми самі пересилаємо їх у належний суд, який має розглянути справу.»

Відзначив, що після впровадження процесуальних змін кількість справ у Рівненському окружному адміністративному суді значно збільшилася, перш за все за рахунок справ щодо пенсійних і соціальних виплат.

Заступник керівника апарату Апеляційного суду Рівненської області Ірина Бойчук розповіла, що зміни, які відбулися в правилах розгляду цивільних справ, не вплинули на суттєве збільшення кількості справ в Апеляційному суді. Позитивним моментом відзначила можливість розгляду справи за апеляційною скаргою без виклику учасників справ.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк наголосив на тому, що на якість роботи суду впливає і повага до нього серед громадян.

Загалом усі учасники заходу дійшли висновку, що нещодавні зміни у законодавстві сприяли покращенню доступу людей до суду, хоча негативним моментом є збільшення ставок судового збору.