flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З приводу публікації на веб-порталі ГО «Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада» повідомляємо наступне.

25 березня 2020, 10:05

03.03.2020 на веб-порталі ГО «Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада» була розміщена інформація щодо зникнення з Єдиного державного реєстру за 2015-2019 роки  20 тисяч документів із судів Рівненської області. Зокрема,  у статті зазначається, що документів Рівненського окружного адміністративного суду за вказані роки зникло 5028.

Роз'яснюємо, що відповідно до  Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 19.04.2018 року № 1200/0/15-18, адміністратором Єдиного державного реєстру судових рішень є державне підприємство «Інформаційні судові системи». 

На Державне підприємство «Інформаційні судові системи», як адміністратора Єдиного державного реєстру судових рішень, покладено обов’язки з технічного та організаційно-технологічного забезпечення функціонування Реєстру, у тому числі: створення, вдосконалення та супроводження державної інформаційної системи Реєстру; адміністрування Реєстру; надання доступу до Реєстру; забезпечення зберігання та захисту даних, що містяться в Реєстрі, у тому числі шляхом визначення моделі захисту від загроз витоку інформації та засобів обробки електронних документів у Реєстрі та надання до них безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі «Судова влада України».

Відповідно до зазначеного вище у працівників Рівненського окружного адміністративного суду відсутні технічні можливості, передбачені  Порядком ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, для адміністратора Реєстру.

Відтак, Рівненський окружний адміністративний суд для з'ясування всіх обставин, з метою обґрунтованого підтвердження або спростування інформації, опублікованої Агенцією журналістських розслідувань «Четверта влада», звернувся з відповідним листом до Державного підприємства  «Інформаційні судові системи».

Відповідно до відповіді, надісланої на адресу суду адміністратором Єдиного державного реєстру судових рішень, інформація, викладена у публікації не знайшла свого підтвердження. Зокрема, не відповідає дійсності твердження про зникнення із Реєстру 5028 електронних рішень Рівненського окружного адміністративного суду.

Адміністратором зазначено про відсутність в межах існуючого технологічного процесу технічної можливості безповоротного виключення з Реєстру електронних примірників судових рішень. У ряді випадків, визначених пунктом 3 розділу IV Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, адміністратор Реєстру має у своєму розпорядженні достатній набір інструментів для недопущення оприлюднення в Реєстрі судового рішення та припинення доступу до нього користувачами з правами повного доступу до судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України.

У період 2015-2019 років був обмежений на офіційному веб-порталі судової влади України доступ до 258 електронних примірників документів Рівненського окружного адміністративного суду, у зв'язку із виправленням технічних помилок, які відбулися при обробці текстів документів автоматизованим лінгвістичним модулем знеособлення.

Такі документи, після низки технологічних заходів, були повторно завантажені у базу даних Реєстру, та відповідно доступні для перегляду в режимі повного та загального доступу.